Április 8.

2018. április 8-án országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A Közös Ország Mozgalom közvélemény-kutatásaiból világosan látszik, hogy Magyarországon a választók többsége a jelenlegi kormány leváltását szeretné. Egységes kormányváltó erő híján azonban ez csak az ellenzéki pártok együttműködésével és tudatos választói viselkedéssel lehetséges. Az alacsony választói részvétel a Fidesznek kedvez, így különösen fontos, hogy minél több ellenzéki és bizonytalan szavazó részt vegyen a választásokon.

A TÖBBSÉG EREJE

HOGYAN GYŐZHETŐ LE A FIDESZ A VÁLASZTÓKERÜLETEKBEN?

MOZGÓSÍTÁS

Az elmúlt évek során nagyon sokan ábrándultak ki a politikából. Ez nem véletlen, hiszen a politikai apátia is a jelenlegi hatalom érdekeit szolgálja. Hiába nincsenek többségben a Fidesz szavazói, ők biztosak abban, kire szavaznak, és biztosan el is mennek választani. Mivel részvételi küszöb nincs, kevés magabiztos Fidesz-szavazó is kormányon tudja tartani a jelenlegi hatalmat. Ezért fontos, hogy ha változást akarsz, menj el szavazni akkor is, ha nem lelkesedsz egyik ellenzéki pártért sem, vagy ha eddig úgy érezted, a szavazatod nem sokat ér. Minél több embert győzöl meg áprilisig arról, hogy éljenek választójogukkal, annál inkább számítani fog a te szavazatod is.

KOORDINÁCIÓ, A PÁRTOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE

A 199 parlamenti mandátumból 93-at osztanak ki a listás szavazatok alapján, a többi 106 sorsa az egyéni választókerületekben dől el. Mivel a Fidesz-KDNP jelöltjeivel szemben választókörzetenként több ellenzéki jelölt is versenybe száll, a kormányváltást akarók szavazatai rendszerint elaprózódnak. 2014-ben az ellenzék a megosztottsága miatt a 106-ból mindössze 10 körzetben tudott nyerni. Számos olyan választókerület van, ahol többségben vannak a kormányváltást akarók. Akaratuk viszont csak akkor érvényesülhet, ha az ellenzéki pártok megegyeznek abban, hogy az ilyen helyeken csak egyetlen ellenzéki jelölt indul a kormánypárti jelölttel szemben.

TAKTIKAI SZAVAZÁS

A jelenlegi választási rendszerben a taktikai szavazás a legésszerűbb módja az ellenzéki szavazatok hasznosításának. A választáson két szavazatod van: az egyiket az országos listára adod le, míg a másikat a saját választókerületedben induló jelöltre. Erre a két szavazatra tekinthetünk úgy, mint egy elvi és egy taktikai szavazatra. A listán szavazz bátran arra, akire a szíved diktálja. Használd ezt a szavazatodat az egyéni világnézeted kifejezésére. Egyéniben viszont hallgass az eszedre: párt- és egyéb szimpátiától függetlenül add a voksodat a legesélyesebb ellenzéki jelöltre – ezzel segíthetsz megakadályozni, hogy ismét elaprózódjanak az ellenzéki szavazatok.

HOGYAN SEGÍTHETEK?

Ha elolvastad és megértetted a fentieket, máris segítettél. Az a legfontosabb, hogy minél többen tisztában legyünk azzal, mit tehetünk ÁPRILIS 8-ÁN, hogyan akadályozhatjuk meg minél több körzetben a Fidesz győzelmét.
Ha ennél többre vágysz, akkor lehetőségeid szerint az alábbi módokon kapcsolódhatsz be a kampányunkba és erősítheted a TÖBBSÉG EREJÉT:

KÉRDEZZ!

Írj nekünk Facebook-on, email-ben, keress meg bennünket kitelepüléseinken, rendezvényeinken – tedd fel kérdéseidet, hogy szakértőink válaszolhassanak rá!
Kérdezz a helyi képviselőjelöltektől – írj nekik, menj el a nyilvános szerepléseikre és tedd fel nekik a téged érdeklő legfontosabb kérdést: hogyan kívánják biztosítani az ellenzék győzelmét választókerületedben?

MEGOSZTÁS

Kérjük, ha még nem tetted meg, lájkold vagy kövesd a Közös Ország Mozgalom Facebook oldalát, segítsd reakciókkal, hozzászólásokkal és megosztásokkal, hogy ismerőseid is értesüljenek a KOM tevékenységéről!
Oszd meg ismerőseiddel ezt az oldalt!

TÁJÉKOZÓDJ ÉS TÁJÉKOZTASS

Töltsd le a Közös Ország plakátját, szórólapjait és matricáit. Nyomtasd ki, terjeszd, ragaszd fel őket. Csinálj belőlük matricát, kitűzőt, vagy bármi egyéb olyan tárgyat, amit sokan láthatnak!

Orbánnak mennie kell!

A most induló honlap egyszerű, de hatásos: itt minden magyar állampolgár megtalálja a saját választókerületében a legesélyesebb kormányváltó jelöltet, mellette pedig azt az információt, ami a pártoktól függetlenül támasztja alá a javaslatot, és mindezt olyan formában adja közre, ami könnyen megosztható, terjeszthető a barátaink, rokonaink, ismerőseink, szomszédaink körében.

Nyomtass Te Is!

A Nyomtassteis! egy ellenzéki szamizdat kiadvány, amely hetente jelentkezik elfogulatlan hírekkel fekete-fehér, könnyen nyomtatható formában. A cél az, hogy minél többen nyomtassanak belőle lehetőségeikhez mérten, és terjesszék olyan helyeken, ahol nehézkes a hozzáférés a kormánypropagandán túlmutató hírekhez. A kiadványnak vannak megyei változatai is, a választások előtti hetekben pedig kiemelten foglalkozik a választásokkal, a taktikai szavazással és a legesélyesebb jelöltekkel.

Viszlát Kétharmad

A Viszlát Kétharmad Mozgalom célja a jelenlegi kormánypárt túlhatalmának korlátozása és újabb alkotmányozó többségének megakadályozása a 2018-as választáson. Ennek érdekében a kormánnyal elégedetlen választókat szólítják meg, és a taktikai szavazást javasolják számukra eszközként.

Kellesz Te Is!

Beszélgess az ismerőseiddel, szervezz közéleti vacsorát. Hasznos témák és szuper receptek a Kellesz Te Is! Oldalán.

választTASZ

A választás nem egy nap. A TASZ választási eszköztára aktív polgároknak.

szavazz.info.hu

Ha még nem tudod, melyik pártlistát támogasd, tudd meg, hogy melyik párt programja a legszimpatikusabb számodra. Ehhez nyújt támogatást a szavazz.info.hu.

TÁMOGATÁS

A választásokig hátralévő időben minden erőforrásunkat arra fordítjuk, hogy minél több embert mozgósítsunk a szavazásra, és hogy minél többeket meggyőzzünk a taktikai szavazás fontosságáról. Ha szerinted fontos, amit csinálunk, és adománnyal hozzá tudsz járulni a kampányunkhoz, támogass minket:

OTP Bank Nyrt.
Közös Ország Alapítvány
11707000-22222583

RÉSZVÉTEL

Csatlakozz hozzánk, ha szervezetten szeretnél részt venni a kampányunkban! Keresd a “Csatlakozás” gombot Facebook oldalunkon és jelentkezz! Kövesd az eseményeinket Facebookon, gyere el a rendezvényeinkre és hívd meg az ismerőseidet is!