Igazságot a választási rendszerben!

JOGÁLLAM, JOGURALOM

Kezdeményező: Közös Ország Mozgalom

Követelések

A pártok valós támogatottságát arányosan tükröző Parlamentet!

Javaslatunk egy kifejezetten arányos választási rendszer bevezetésére irányul, amely a listás mandátumok kiosztása során – a német szabályozáshoz hasonló megoldással – a megszerzett egyéni mandátumokra is figyelemmel van.

A választókerületek manipulálásának tilalmát és a győzteskompenzáció eltörlését!

Javaslatunk tartalmi és eljárási szabályokkal biztosítja, hogy a választókerületek kialakítása ne egy-egy politikai erő érdekei szerint, hanem normatívan, a bírósági jogorvoslat biztosítása mellett történhessen. Eltörüljük a világon egyedülálló győzteskompenzációt.

Igazságot és valódi szavazati jogot a külföldön szavazóknak!

Egyenlő választójogot biztosítunk minden külföldön élő magyar állampolgárnak. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok egy külön választókerületben, saját jelöltekre szavazhatnak.

A nők szégyenletes alulreprezentáltságának megszüntetését!

Biztosítjuk, hogy az országos listákon egyik nem jelöltjei se szerepelhessenek egyharmadnál kisebb arányban.

Egyenlő hozzáférést a médiához!

A választási kampány tisztasága érdekében tilos a jelölteken és a jelölő szervezeteken kívül mások (így a kormány vagy álcivil szervezetek) óriásplakátot, illetve társadalmi célú hirdetésnek vagy közérdekű közleménynek álcázott politikai reklámot vagy politikai hirdetést megrendelni vagy kifizetni.

Igazságos párt- és kampányfinanszírozást!

A „kamupártok” pénzszórásának elkerülése érdekében előírás, hogy ha egy országos lista 1%-ot sem ér el, a kampánytámogatást vissza kell fizetni.

Független választási szerveket!

Szigorodnak a Nemzeti Választási Bizottság választott tagjaival szembeni összeférhetetlenségi szabályok.

Támogatók